Utolsó kommentek

rock.zanza

szerteágazó rocktörténeti jegyzetek

Friss topikok

Linkblog

20. századi hangkulisszák 2.

2007.05.01. 12:40 | legend | Szólj hozzá!

Címkék: zene rock musical eredet countrynwestern jimmierodgers

[ Rockzanza => Rocknotes => RadioiM  ]

Gyökerek, eredet, ősök

A múlt század első három évtizedében zajlottak más folyamatok és események is, amelyek az új zene kialakulását befolyásolták. 1914-ben a nagy amerikai dalszerzők egyike, Jerome David Kern (1885-1945) „feltalálta” a musicalt - integrálva zenét, drámát, balettet és az új műnemmel nagy sikert aratva a közönség elé lépett. Híres műve az Oscar Hammerstein II-vel közös Show Boat (1927) benne a legendás és jólismert Ol’ Man River.

A country első megjelenései
1910-ben a szívében igazi texasi John Avery Lomax (1867-1948) zenetudós és folklorista kiadta a "Cowboy Songs and Other Frontier Ballads" című gyűjteményt. 1916-ban az angol Cecil James Sharp (1859-1924) az angol népi kutatás atyja, - a Maud Karpeles-szel folytatott gyűjtőmunka után - adta ki az Appalach hegység népzenéjének gyűjteményét (
English folk songs from the southern Appalachians) Ez a két kiadvány keltette fel az érdeklődést a fehérek zenei öröksége iránt, jóllehet a világnak még 1922-ig várnia kellett, amikor a texasi hegedűs, AlexanderEck” Robertson (1886-1975) elkészítette New York-ban első „old-time music” felvételét.  A country mint többnyire a rurális kultúra alapvetően konzervatív. A country elemek később a rock’n’rollban, általában símították a rhythm’n’blues-ból származó szikárabb, keményebb hangokat.

A következő évben Fiddlin’ John Carson (1868-1949) vett fel két „hillbilly” dalt. Ez a pillanat, amit hivatalosan a country zene születéseként szoktak emlegetni.

1924-ben Riley Puckett (1894-1946) gitár és bendzsó játékos bevezette a jódli stílust a countryba (eredetileg svájci és osztrák alpesi népi éneklési mód).


1927 körül a country kitermelte eső szupersztárját, Jimmie Rodgerst (1897-1933), akit az „Éneklő vasúti fékező”, később az „America's Blue Yodeler” névvel illettek. A jódlit egyesítette a hawai-i slide-gitár egzotikus hangjával és zenéjében megvalósította a néger blues fehér megfelelőjét.  Autentikus populáris zene hiteles megszólalásban a fehér Amerikának.

1925-ben Carl Sprague elsőként rögzített cowboy-dalokat ezzel ő a country első „éneklő tehenészfiúja”. A singing cowboy nem sokkal később a filmvásznon vált emblematikus figurává.

És végül – 1925-ben, Nashville első rádióállomása, a WSM sugározni kezdte country zenei műsorát, ami ma a "Grand Ole Opry” nevet viseli és az USA rádiótörténetének legrégebbi folyamatos programja. A show-ban feltűnt első előadó az akkor 77 esztendős hegedűs Uncle Jimmy Thompson. Aki valamit is számít country and western és a folk zenében fellép ebben a már gigantikus műsorfolyamban.

Ezzel a country teljes gőzerőre kapcsolt.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockzanza.blog.hu/api/trackback/id/tr7865680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása