Utolsó kommentek

rock.zanza

szerteágazó rocktörténeti jegyzetek

Friss topikok

Linkblog

20. századi hangkulisszák 1

2007.05.01. 12:14 | legend | Szólj hozzá!

Címkék: zene eredet rocknroll populáriszene tinpanalley

[ Rockzanza => Rocknotes => RadioiM  ]


Gyökerek, eredet, ősök

A rock’n’roll szokás szerinti meghatározása eredete szempontjából: a rhythm’n’blues és a country fúziója, az elnyomott amerikai feketék és az amerikai tradicionális vidék, a farmok zenéjének összeolvadása. Való igaz a rock’n’roll – és vele együtt a rock zene jelentős része – észak-amerikai zenei fattyú: a négerek rhythm and blues és blues és a fehérek country and western zenéjének nászából született, kommercializáva  szülei örökségét. Természetesen mint minden definíció, ez is a kérdés leegyszerűsítése. Még nagyon egy csomó dolgot figyelembe kell venni, ha meg akarjuk érteni, pontosan akarjuk látni a rock’n’roll megszületésének körülményeit a 20. század első felében.

Ez a zene az USA déli részén alakult ki - ott, ahol az amerikai fehér és fekete kultúra halmazai leginkább hajlamosak közüs halmazt képezni. Így a rock’n’roll egyre növekvő gyűjtőhelyként a karcos, keserű néger blues és a fehér, érzelgős slágerzene elemeit is magába szívta.

A populáris zenével való foglalatosság Amerikában már az 1890-es évek elejétől kezdett big business-szé válni. Ezt mutatta, hogy a zeneműkiadók, kottakiadók sorra egyre drágább irodákba költöztek a New York nyugati 28. utca környékén Manhattanben – közel a 27. utca és a Broadway varietészínházaihoz, a zenés darabok, musicalek bölcsőihez. Ez az a környék, amit "Tin Pan Alley"-nek neveztek akkor. A Tin Pan Alley kifejezést azóta is használjuk az amerikai könnyűzene később sokfelé ágazó egyik alapstílusának megjelölésére– igazi tömegfogyasztásra alkalmas könnyes-csöpögős slágerzene volt ez – nagy hangokkal. A kifejezés ma már egyaránt jelőli a hagyományos amerikai zeneipart egészében és általában.

A kotta volt a népszerű zene első kézzel fogható, így eladható „terméke”, a szórakoztató zeneipart akkoriban a zeneműkiadóházak határozták meg.

A mai letöltögetős, mp3-as időkben oly sok galibát okozó szerzői jogok első megnyilvánulásaként, a dalszerzők érdekeinek védelmére 1914-ben alapították meg az Amerikai Szerzők Társaságát (American Society for Composers – ASCAP).

Híres Tin Pan Alley szerzők: Irving Berlin, George Gershwin, Ira Gershwin, Jerome Kern, Al Sherman, Fats Waller, Vincent Youmans…

Híres Tin Pan Alley slágerek: The Sidewalks of New York, Hearts & Flowers, Mighty Lak’ a Rose, Give My Regards To Broadway, Shine On Harvest Moon, Alexander’s Ragtime Band, God Bless America, Lovesick Blues, Everybody Loves My Baby, Sweet Georgia Brown….

A Nagy Amerikai Daloskönyv darabjai ma már jórészt a jazz népszerű sztenderdjei.

Nagy Tin Pan Alley kiadóházak: Ager, Yellen, & Bornstein Inc., Irving Berlin Inc., Broadway Music Corporation, Remick Music Corp., Shapiro, Bernstein, & Co….

[Ebben az időben (1912) jelent meg - a néhány ’bluesológus’ szerint - az első lejegyzett blues is a placcon - a Dallas Blues - az oklahomai fehér zongorista, Hart Wand kiadásában.]

A bejegyzés trackback címe:

https://rockzanza.blog.hu/api/trackback/id/tr4265675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása